Voor een optimale smaakbeleving

Wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Het serveren van een wijn in het juiste glas op de juiste temperatuur zorgt voor de optimale smaakbeleving en een aanzienlijk grotere kans op een extra bestelling.

Met een Liebherr wijnkast wordt wijn niet alleen op de juiste temperatuur bewaard, ook wordt de wijn beschermt tegen onaangename luchtjes en wordt voorkomen dat natuurkurken verschrompelen en de alcohol langzaam verdampt. Het Liebherr assortiment wijnkasten biedt zowel oplossingen voor lang bewaren van wijnen als wijnen die direct op de optimale drinktemperatuur worden uitgeserveerd.

De ideale bewaartemperatuur voor wijn

De ideale bewaartemperatuur voor alle wijnsoorten ligt tussen de +10 °C en +12 °C. Belangrijk is dat deze temperatuur zo constant mogelijk is, om de natuurlijke harmonie van diverse wijnsoorten te behouden.
Bij stijgende temperaturen zal de bewegingsenergie van de wijnmoleculen toenemen. Het rijpingsproces wordt versneld en de alcohol begint te verdampen. Daarom bevelen experts temperaturen aan tussen de +10°C en +12°C om wijn langdurig te bewaren. Omdat temperatuurschommelingen de kwaliteit aantasten en nadelig beïnvloeden is een constante temperatuur belangrijk. Ook de serveertemperatuur speelt een belangrijke rol voor de smaak van een goed glas wijn. Rode wijnen moeten warmer worden gedronken dan witte wijnen, omdat ze meer tannines (Polyfenool) bevatten. Tannine reageert bij hogere temperaturen sneller op zuurstof, dit proces noemt men ook wel »ademen« van de wijn. Dit is een positief effect, want pas wanneer de wijn met zuurstof in aanraking is geweest, komen geur en smaak volledig tot hun recht. Het hangt van de soort wijn en zijn karakteristieke kwaliteit af hoelang een wijn moet kunnen ademen. Barolo, Rioja en Bordeaux hebben verschillende tijden nodig om zich volledig te ontwikkelen. De algemene stelregel is: hoe langer een bepaalde wijn in het vat is opgeslagen, des te langer heeft deze wijn zuurstof nodig voor de ultieme smaakbeleving.
Perfect bewaard en ideaal geserveerd met Liebherr

Elektronische besturing.
De exacte regeling waarborgt samen met de modernste koeltechniek een zo constant mogelijke handhaving van de geselecteerde interieurtemperatuur, zelfs bij grote schommelingen van de omgevingstemperatuur.

Lang bewaren.
Met een constante temperatuur en een perfecte klimaat beheersing bieden de Liebherr wijnbewaarkasten en de Vinidor modellen de ideale omstandigheden om de wijn in alle rust te laten rijpen en gedurende de opslag zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Ideale drinktemperatuur.
In de Vinidor modellen met 2 of 3 aparte wijnsafes kunnen verschillende wijnen op de gewenste drinktemperaturen worden gekoeld. Elk deel is apart en per graad nauwkeurig instelbaar tussen de +5°C en +20°C. In de Vinothek wijnklimaatkasten zijn speciaal ontwikkelde componenten toegepast om een vaste temperatuurverdeling te garanderen. De lagere temperatuur onderin de kast is geschikt voor het bewaren van champagne terwijl bovenin de kast een temperatuur voor rode wijn heerst van ca. +18°C. In het midden van de kast liggen de witte en roséwijnen op de ideale serveertemperatuur.

Het bewaren van exclusieve wijnen

Voor het perfect bewaren van wijn is rust een belangrijke voorwaarde.

Zelfs lichte trillingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld wegverkeer, machines of lopen over een houten vloer kunnen al een negatieve invloed hebben op een wijnvoorraad. De wijn wordt onopgemerkt “lichtjes geschud” en het flesdepot begint zacht te dwarrelen. Het gevolg is een versterkte reactie in de wijn die uiteindelijk een ongewenste aromaverbinding geeft. De wijn krijgt een vreemde smaak en de harmonie verdwijnt. Wijnflessen worden meestal liggend bewaard om de kurken soepel te houden en uitdroging te voorkomen. Flessen met schroefdop kunnen wel rechtop bewaard worden. Ze sluiten de wijn luchtdicht af en kunnen nooit uitdrogen.

Optimale luchtkwaliteit

De kwaliteit van de omgevingslucht kan een belangrijke rol spelen bij de wijnontwikkeling. Diverse vervelende geuren kunnen worden overgedragen aan de wijn en afbreuk doen aan de kwaliteit.

De klassieke natuurkurk houdt de wijn weliswaar in de fles, maar sluit deze niet hermetisch af. Lucht dringt door de kurkcellen en deze bestaat niet alleen uit reukloze zuurstof. Liggen wijnflessen langdurig in een kartonnen doos dan kan de wijn sporen van kartonlucht opnemen. Zeer nadelig zijn etensluchtjes. Bij opslag in de woning en met name in de keuken, verliest elke wijn sneller zijn originaliteit en specifieke kenmerken – de wijn bederft! Glas- of schroefdopsluiting sluit een fles luchtdicht af. Alle wijnen die op deze wij ze zijn verpakt rijpen langzamer omdat er slechts weinig zuurstof in de fles zit. De tegenwoordig veel gebruikte kunststof kurken laten teveel zuurstof door, daarom zijn flessen met dit soort kurken voor langdurig bewaren minder goed geschikt.

Luchtkwaliteit bij Liebherr

Optimale frisse lucht.

Alle Liebherr wijnkasten zijn uitgevoerd met een ingebouwd FreshAir koolfilter, de voorwaarde voor een optimale luchtkwaliteit. Kleine korrels absorberen elke ongewenste geur. De noodzakelijke luchtverversing van het kastinterieur loopt via dit filter naar binnen en nadelige invloed van omgevingsluchtjes kan niet optreden.

Bij de Vinidor-apparaten WTes 5872, WTes 5972 en WTpes 5972 beschikt elke afzonderlijke wijnsafe over een FreshAir koolfilter. Bij de Vinidor inbouw-, onderbouw- en tafelmodellen filtert een FreshAir koolfilter in het tussenstuk beide zones. Liebherr adviseert deze filters één keer per jaar te vervangen. Leverbaar als accessoire en eenvoudig te vervangen.

Ideale luchtvochtigheid.

De juiste luchtvochtigheid is een belangrijke factor bij het langdurig bewaren van wijn. Ligt dit onder de 50%, dan gaan zelfs de allerbeste natuurkurken verschrompelen en dringt er steeds meer zuurstof in de fles waardoor de alcohol langzaam verdampt. Het vulniveau vermindert en er ontstaat een grote kans op oxidatie. Wijn zal zoeter worden, de smaak loopt terug en uiteindelijk is de wijn bedorven.

Met een luchtvochtigheidspercentage boven de 50% bieden de Liebherr wijnkasten de beste omstandigheden voor de kurken en de wijn zelf. Deze benodigde hoge luchtvochtigheid wordt door een apart ontwikkeld en afgeschermd verdampersysteem gecreëerd, in combinatie met speciale luchtventilatie in het apparaat.

Perfect bewaren volgens Liebherr

Bescherming tegen trillingen.
Speciaal ontwikkelde en trillingvrije compressoren zorgen bij de Liebherr wijnkasten voor een zorgvuldige opslag van alle soorten wijn. Bij de nieuwe Vinidor modellen is het complete koelsysteem vibratievrij ingebouwd, om ongewenste trillingen te voorkomen. Alle flessen liggen hierdoor stabiel en trillingvrij. Bijkomend voordeel is een laag geluidsniveau van het apparaat.

Uitstekend in te delen interieur.
Op de stabiele handgemaakte houten plateaus kan de wijn in alle rust rijpen. De plateaus zijn niet gelakt, om een eventuele lakgeur te vermijden. De vormgeving van de plateaus is speciaal afgestemd op het stabiel kunnen wegleggen en stapelen van Bordeauxformaat flessen. Uiteraard zijn alle soorten flessen rolvrij te plaatsen. De beladingscapaciteit is groot, met name als de flessen met de hals naar elkaar toe worden weggelegd. Bij de Vinidor modellen liggen de plateaus op uittrekbare telescooprails, waarmee een uitstekend overzicht wordt verkregen en ook de achterste rij flessen makkelijk bereikbaar is. Het presentatieplateau maakt het mogelijk om reeds geopende flessen toch op de gewenste temperatuur te kunnen bewaren.

Zachte deursluiting.
Het SoftSystem zorgt ervoor dat de deur altijd langzaam en zachtjes sluit om trillingen te voorkomen. De deur is zelfsluitend vanaf een hoek van 45°.

Bescherming tegen
schadelijk licht

Het glas van wijnflessen is meestal gekleurd als bescherming tegen de nadelige invloed van ultraviolette lichtstraling. Maar alleen een fles van gekleurd glas is onvoldoende als bescherming.

De onzichtbare ultraviolette straling kan bij het bewaren van wijn tot een ongewenste chemische reactie leiden. Dit is duidelijk waarneembaar: rode wijnen verliezen hun volle kleur en witte wijnen worden langzaam goudgeel van kleur. Het verlies aan wijnbalans door UV lichtinval – of zoals de Fransen zeggen “Goût de Lumière” doet ook afbreuk aan het karakteristieke wijnaroma.

Daarom gebruiken de meeste wijnproducenten groen of bruin getint flessenglas om een groot gedeelte van de nadelige UV straling te absorberen. Maar bij flessen die niet in een donkere ruimte worden bewaard, is deze glasbescherming onvoldoende. Ook heeft de opwarming door het licht een nadelige invloed op elke wijn: te snelle rijping en verstoring van het natuurlijke rijpingsproces met op termijn bederf als mogelijk gevolg. Licht kan ook de smaak van wijn beïnvloeden.

UV bescherming bij Liebherr

Isolatie glasdeuren met UV-protectie.
Alle Liebherr wijnkasten met glasdeur zijn voorzien van speciaal UV-protectie glas. De glasdeur is uit 2 lagen opgebouwd: de onderste laag is van gekleurd glas en de buitenlaag is van speciaal energiebesparend glas, voorzien van minuscule metaaldeeltjes. Deze samenstelling reflecteert de UV-straling volledig en de nadelige lichtinvloed op de bewaarde wijn is uitgesloten.

LED verlichting.
Deze energiezuinige en UV-vrije verlichtingstechniek zorgt voor een uitstekend zicht op de wijnvoorraad. LED verlichting is zeer zuinig, geeft geen warmte af en kan zonder nadelige gevolgen voor de wijn langere tijd blijven branden voor presentatiedoeleinden.© Liebherr Appliances Belgium nv. Alle rechten voorbehouden.